Eens op een dag...

Jeanet Landman
Steendijk 233, Assen
Mobiel: 06-13590459
Mail: jestola@xs4all.nl
Recensie

Mevrouw Whittaker en de Graal

Na de pauze vertelt Jeanet Landman een verhaal, geschilderd als met een penseel, waarin elk detail even oplicht. We krijgen zicht op het leven van Mevrouw Whittaker, die zojuist in een tweedehandswinkel de Heilige Graal gekocht heeft. Hij lag onder een versleten bontjas.

Haar joodse buurvrouw, Mevrouw Greenberg, reageert hierop als menigeen van ons.

Al gauw raakt Mevrouw Whittaker verwikkeld in een reeks bijzondere ontmoetingen met Ridder Galahad, die op zoek is naar de Graal, en bij haar aanbelt.

We voelen haar twijfel én die van onszelf, wanneer ze hem beleefd vraagt zich te identificeren alvorens ze hem binnen wilt laten.
Hij blijft in alle opzichten de Graalridder die haar allerlei geschenken zal aanbieden om te ruilen tegen de Graal. Zij blijft leven en reageren vanuit ónze tijd, wijst hem niet af en is betrokken.
Maar geen geschenk kan haar overhalen de Graal aan hem te geven. Tussen de woorden door zijn we getuige van hoe de magie van het Graalverhaal leeft in dit oude mensje en haar vreemde bezoeker. En na het zoveelste magische geschenk dat haar door deze ridder wordt aangeboden, zullen we misschien nooit haar keuze begrijpen maar zijn we zwaar onder de indruk van deze oude dame, en haar oprechte beleving die haar leven zin en inhoud geeft en haar in staat stelt het vreemde een speciale plaats te geven.

Meesterlijk verhaal.